Hoe lang blijven noten geschikt om te consumeren?

Hoe lang blijven noten geschikt om te consumeren?

Geplaatst op

Noten zijn tegenwoordig erg in trek. Dit komt door de algemene trend om gezonder en beter te eten. Foodies en sporters zijn dan ook gek van noten. Het zijn bommen van eiwitten en zitten vol met onverzadigde vetten die helpen slechte cholesterol (LDL) te verlagen en goede cholesterol (HDL) te verhogen. Een logische vraag die bij deze trend komt kijken is; hoe lang blijven noten eigenlijk goed? Dit hangt van verschillende zaken af zoals het soort noot, en hoe die bewaard wordt.

In onderstaande tabel zie je per noot hoe lang deze houdbaar is. Let wel goed op, de tijd die in de tabel staat geldt voor NA de datum die op de verpakking staat! En het is natuurlijk geen garantie, kijk voor consumptie nog goed of ze nog wel echt goed zijn!

Soort noot Voorraadkast Koelkast Vriezer
Amandel 9-12       Maanden 1             Jaar 2             Jaar
Braziliaanse noot 9             Maanden 1             Jaar 1             Jaar
Cashewnoot 6-9         maanden 1             Jaar 2             Jaar
Hazelnoot 4-6         Maanden 1             Jaar 1             Jaar
Macadamianoot 6-9         Maanden 1             Jaar 2             Jaar
Paranoten 1             Maand 6             Maanden 1             Jaar
Pinda 6-9         Maanden 1             Jaar 2             Jaar
Pekan noot 6             Maanden 1             Jaar 2             Jaar
Pijnboompitten 1-2         Maanden 3-4         Maanden 5-6         Maanden
Pistache noten 3             Maanden Niet Niet
Walnoten 6             Maanden 1             Jaar 1-2         Jaar

Natuurlijk blijven noten minder lang goed wanneer ze niet goed zijn opgeslagen. Geopende verpakkingen zullen minder lang goed blijven. Maar, onthoud dat noten in tegenstelling tot andere eiwithoudende producten een datum op de verpakking heeft staan die aangeeft wanneer de noten het best te consumeren zijn, en niet een “ten minste houdbaar tot:”. Een vuistregel bij de houdbaarheid van noten is dat noten die in de huls van de noot zitten als u ze koopt (zoals pistachenoten) korter houdbaar zijn dan noten die geen huls hebben.

Hoe weet ik of noten rot zijn?

De beste manier om erachter te komen of noten nog goed of niet zijn, is door eraan te ruiken. Noten gaan een beetje naar verf ruiken als ze niet meer goed zijn om te eten. Het is een herkenbare, onprettige geur.

Hoe zorg ik ervoor dat ik noten langer kan bewaren?

De beste manier om noten te bewaren is om ze in een luchtdichte verpakking en op een donkere plek te bewaren. Noten worden ook sneller rot in warme lucht dan in koude lucht. Dus de koelkast of de vriezer zijn goede opbergplekken voor noten. Mocht je meer vragen hebben over het bewaren van producten volgens het haccp systeem neem dan een kijkje op de website van Bureau de Wit.

Gerelateerde berichten

Waar op letten bij het kopen van vlees

Wanneer je vlees koopt, ben je niet alleen bezig met het kiezen van een ingrediënt voor je maaltijd, maar je maakt ook een beslissing met impact op...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden