Verschillende soorten deurklinken uitgelicht

Verschillende soorten deurklinken uitgelicht

Geplaatst op

Deurklinken, vaak beschouwd als louter functioneel en vanzelfsprekend, spelen in werkelijkheid een cruciale rol in de esthetiek en veiligheid van een ruimte. Deurklinken, ook wel deurbeslag genoemd, zijn beschikbaar in verschillende stijlen, materialen en mechanismen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen en decorstijlen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de deurklinken en belichten we de veelzijdigheid en functie ervan.

 1. Klassieke draaiklink

De meest traditionele en gangbare vorm is de draaiklink. Dit type heeft een hefboommechanisme dat naar beneden gedraaid kan worden om de deur te openen. Ze zijn ideaal voor binnendeuren en zijn verkrijgbaar in een scala aan designs en materialen, zoals messing, chroom en geborsteld staal.

 1. Deurknop

In tegenstelling tot de draaiklink heeft de deurknop geen hefboom maar een ronde vorm die wordt gedraaid om de deur te openen. Ze zijn populair in historische huizen en geven een vintage of klassieke uitstraling. Hoewel ze esthetisch aantrekkelijk zijn, kunnen ze voor sommigen lastiger in gebruik zijn, vooral voor ouderen of mensen met beperkte handkracht.

 1. Espagnoletsluiting

Dit is een elegante, vaak verticale handgreep die meestal op dubbele deuren of openslaande tuindeuren wordt aangetroffen. Ze werken met een stangmechanisme dat zowel de boven- als onderkant van de deur vergrendelt voor extra beveiliging.

 1. Kruk op rozet

Hierbij is de deurklink gemonteerd op een ronde plaat (rozet). Dit design is strak en modern en laat geen schroeven zien. Dit type is ideaal voor een minimalistisch of hedendaags interieur.

 1. Kruk op schild

Hierbij is de deurklink bevestigd op een langwerpige plaat (schild), die vaak additionele informatie of functies heeft, zoals een sleutelgat of een WC-sluiting. Dit type biedt vaak een meer traditionele look.

 1. Schuifdeurbeslag

Speciaal ontworpen voor schuifdeuren, deze handvatten zijn meestal verzonken of vlak om te voorkomen dat ze uitsteken en de werking van de schuifdeur hinderen.

Materialen en afwerking

De materiaalkeuze voor deurklinken is van invloed op zowel de duurzaamheid als de esthetiek. Enkele populaire materialen zijn:

 • Messing: Roestbestendig en heeft een warme, gouden tint.
 • Roestvrij staal: Biedt een moderne look en is zeer duurzaam.
 • Brons: Heeft een rijke, donkere tint en patineert mooi over tijd.
 • Zinklegering: Een kosteneffectieve optie die in diverse afwerkingen beschikbaar is.

Belang van het juiste deurbeslag

De keuze van deurklinken gaat niet alleen over esthetiek. Overweeg ook:

 • Veiligheid: Voor buitendeuren is het essentieel om te kiezen voor klinken die goed samenwerken met sloten.
 • Toegankelijkheid: Voor openbare gebouwen of huizen waarin ouderen wonen, zijn hendels vaak gemakkelijker te gebruiken dan knoppen.
 • Onderhoud: Sommige materialen vereisen meer onderhoud dan anderen om hun uiterlijk te behouden.

Conclusie

Deurklinken zijn zoveel meer dan alleen handvatten om deuren te openen en te sluiten. Ze bieden een kans om stijl, persoonlijkheid en functionaliteit aan een ruimte toe te voegen. Of je nu gaat voor een minimalistische look, een klassiek ontwerp of een veilige optie voor je buitendeur, er is een overvloed aan keuzes op de markt die zowel voldoen aan esthetische als functionele behoeften.

Gerelateerde berichten

Het nut van werkschoenen kopen

Werken in de bouw, industrie, logistiek of zelfs in de gezondheidszorg vereist vaak specifieke uitrusting. Een essentieel onderdeel van die...

Lees meer

Is een waterfilter kopen noodzakelijk tegenwoordig?

De laatste jaren is er een opkomst in de verkoop en populariteit van waterfilters voor thuisgebruik. Terwijl sommigen zweren bij de voordelen van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden