Waar moet aan goede bokszak aan voldoen?

Waar moet aan goede bokszak aan voldoen?

Geplaatst op

Boksen is niet alleen een sport, maar ook een uitlaatklep en een uitstekende manier om fysiek en mentaal in vorm te blijven. Een belangrijk onderdeel van een bokstraining, zeker voor diegenen die thuis trainen, is de bokszak. Maar wat maakt een bokszak goed? In dit artikel duiken we in de factoren waar je op moet letten bij het kiezen van de perfecte bokszak voor jouw behoeften.

 1. Materiaal

Het eerste waar je naar wilt kijken is het materiaal van de bokszak. De meest voorkomende materialen zijn:

 • Leer: Dit is vaak het duurste materiaal, maar ook het meest duurzame. Een leren bokszak kan jaren meegaan zonder tekenen van slijtage, mits goed onderhouden.
 • Kunstleer (PU-leer): Een goedkoper alternatief voor leer. Het is minder duurzaam dan echt leer, maar kan nog steeds lang meegaan bij regelmatig gebruik.
 • Canvas: Vaak de goedkoopste optie. Hoewel duurzaam, kan canvas ruw zijn voor de handen, dus het gebruik van bokshandschoenen of bandages is essentieel.
 1. Vulling

De vulling van de bokszak bepaalt de impact op je handen en het soort training dat je kunt doen.

 • Zand: Dit geeft de zak een harde impact, wat goed kan zijn voor het trainen van stoten, maar kan belastend zijn voor de handen en polsen.
 • Textiel: Vaak een combinatie van stofresten. Biedt een gemiddelde impact die zacht genoeg is voor beginners maar ook stevig genoeg voor gevorderden.
 • Water: Sommige moderne bokszakken gebruiken water als vulling. Dit biedt een realistische impact, vergelijkbaar met het raken van een menselijk lichaam.
 1. Gewicht en grootte

Het gewicht en de grootte van de bokszak hangen af van je eigen gewicht en wat je ermee wilt doen. Een algemene regel is om een bokszak te kiezen die ongeveer de helft van je eigen gewicht is. Voor techniektraining kun je kiezen voor een lichtere zak, terwijl je voor krachttraining een zwaardere zak wilt.

 1. Bevestiging

Afhankelijk van je ruimte en behoeften zijn er verschillende

bevestigingsopties:

 • Hangende bokszakken: Deze hangen aan het plafond en bieden de mogelijkheid om van alle kanten te stoten en te trappen.
 • Staande bokszakken: Deze hebben een basis die je met water of zand vult. Ze zijn handig als je geen gaten in het plafond wilt boren of als je beperkte ruimte hebt.
 1. Doel van de training

Als je vooral techniek wilt oefenen, zijn er speciale bokszakken met verschillende vormen die bepaalde delen van het lichaam simuleren. Voor algemene conditietraining volstaat een traditionele bokszak.

Een bokszak is een essentieel trainingsinstrument voor zowel de beginnende als de gevorderde bokser. Het kiezen van de juiste bokszak hangt af van je behoeften, ruimte en budget. Let op het materiaal, de vulling, het gewicht, de bevestiging en je trainingsdoelen om de perfecte bokszak voor jou te vinden. Onthoud ook altijd veiligheid voorop te stellen door geschikte handschoenen en bandages te gebruiken. Gelukkig biedt de markt een breed scala aan bokszakken, dus er is er altijd wel een die perfect bij jou past.

Gerelateerde berichten

Het nut van werkschoenen kopen

Werken in de bouw, industrie, logistiek of zelfs in de gezondheidszorg vereist vaak specifieke uitrusting. Een essentieel onderdeel van die...

Lees meer

Is een waterfilter kopen noodzakelijk tegenwoordig?

De laatste jaren is er een opkomst in de verkoop en populariteit van waterfilters voor thuisgebruik. Terwijl sommigen zweren bij de voordelen van...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden