Ladders zijn een ontzettend handig hulpmiddel voor heel wat klusjes in en rond het huis. Stel dat je bijvoorbeeld bezig bent met werken aan het plafond of op het dak: dan is een ladder eigenlijk onontbeerlijk. Als je een ladder wilt kopen dan mik je natuurlijk in de eerste plaats op veiligheid. Vaak werk je met een ladder immers van op een behoorlijke hoogte. Dan uitschuiven of de ladder zien falen is gevaarlijk en kan al snel leiden tot gebroken botten of erger. Koop je dan maar best een dure ladder aan om zeker te zijn? Of is een goedkope even veilig?

Veiligheid =/= prijs

Veel mensen denken dat iets dat duurder is automatisch van een betere kwaliteit is en dus ook veiliger is. Dat is echter niet altijd het geval en zeker in de wereld van de ladders hoeft dat niet per se zo te zijn. Duurdere ladders geven in de regel gewoon iets meer opties. Zo kan je ze verder uitschuiven of zijn ze gemaakt van een specifiek materiaal. Deze verschillen kunnen handig zijn voor bepaalde klusjes maar bepalen niet hoe veilig een ladder is. Als je een goedkope ladder gaat kopen hoef je dus niet enkel en alleen af te gaan op de prijs om de veiligheid te bepalen.

Bepaal eerst wat voor type klus je uitvoert

Op de markt vind je ladders terug in een grote variatie aan materialen. Zo heb je houten exemplaren, maar ook aluminium exemplaren. Er zijn op de markt ook ladders terug te vinden uit staal, uit kunststof zoals glasvezel en ga zo maar door. Elk type ladder heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen om op te letten. Zo zijn houten ladders vaak goedkoper maar moet je natuurlijk goed opletten dat er geen houtrot op kan treden. Zo zijn aluminium ladders compact, licht en stevig maar moet je opletten bij klussen die met elektriciteit te maken hebben. De veiligheid van een ladder wordt dus veel meer in de hand gewerkt door het type klusje dat je uit wil voeren dan door het prijskaartje verbonden aan de ladder.