Als je je afvraagt tijdens oud en nieuw of er regels gebonden zijn aan vuurwerk? Ja, die zijn er. Zo wordt in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland, vuurwerk ingedeeld in verschillende categorieën. Dit wordt met name gedaan om aan te geven wie het vuurwerk mag afsteken en hoeveel gevaar het brengt. Zo is categorie 1 vuurwerk het lichtst en categorie 4 het zwaarst. In dit artikel alle categorieën uitgelicht.

Categorie (F1) vuurwerk

Dit is vuurwerk dat verkocht mag worden aan consumenten van 12 jaar en ouder. Niet alleen tijdens oud en nieuw, maar het gehele jaar door. Andere naam voor deze eerste categorie vuurwerk is scherts- en fopvuurwerk. Je vindt dit vuurwerk in de meeste vuurwerkwinkels en bestaat uit een klein assortiment. Het zijn bijvoorbeeld sterretjes.

Categorie (F2) vuurwerk

Dit is het “normale” vuurwerk wat we kennen van oud en nieuw. Het assortiment van F2 vuurwerk bestaat onder andere uit vuurpijlen, potten, knalvuurwerk en batterijen. Bij Vuurwerkland hebben ze een uitgebreid assortiment F2 vuurwerk.

vuurwerk categorieën

Categorie (F3) vuurwerk

Deze categorie heeft vage grenzen en is voor de meeste mensen onduidelijk. Dit vuurwerk zweeft een beetje tussen consumenten en professionele vuurwerk in. Deze derde categorie is consumentenvuurwerk, maar met een grotere hoeveelheid kruit dan normaal. Deze categorie is dan wel weer verboden voor de normale consument. Overigens in landen zoals Denemarken en Frankrijk mag categorie 3 vuurwerk wel verkocht worden aan de consument.

Categorie (F4) vuurwerk

Categorie 1 vuurwerk is het lichtste, terwijl categorie 4 (F4) het zwaarste vuurwerk is. Zoals verwacht wordt dit soort vuurwerk door professionals gebruikt. Je ziet dit vuurwerk bij grote vuurwerkshows. Je kan dan denken aan professionele cakes en mortieren. Voor deze categorie heb je een bezigingsvergunning nodig. Dus dit afsteken gebeurt alleen maar door vergunninghouders, en die zijn er niet zoveel meer van in Nederland. Ook Cobra vuurwerk valt overigens onder de F4 categorie.