Ben jij van plan om een ​​schutting rondom je perceel te plaatsen? Nou, dat is dan een prima idee voor als jij graag een maximale bescherming van je eigendom tegen ongewenste bezoekers en dieren wilt hebben. En een hoge gesloten schutting zorgt natuurlijk ook voor een aangename privacy. Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten waar je zeker rekening mee wilt houden voordat je een schutting plaatst.

Plaats de schutting samen of in overleg met de buren

Het is essentieel om een ​​goede relatie met de buren te onderhouden tijdens het plaatsen van het hek. Je eigendom wordt immers van de buren afgebakend en tot op zekere hoogte tegen hen beschermd. Je moet hierbij ook zeker weten waar je een hek moet of mag plaatsen. Er zijn regels voor de erf- en perceelafscheidingen. Dit om ervoor te zorgen dat je jouw schutting niet gedeeltelijk op het land van je buren plaatst.

Je wilt hierbij ook zeker respectvol zijn door ervoor zorgen dat de installatie van je omheining een positieve ervaring voor alle betrokken partijen is. Wees open en eerlijk met buren over je afrasteringsplannen. Probeer hun uitzicht dus niet onnodig te blokkeren.

Als beide partijen baat bij de schutting hebben, dan zijn je buren misschien zelfs geïnteresseerd in het delen van de kosten. En worden de afspraken over het onderhoud van deze schutting ook een stuk gemakkelijker.

Maak gebruik van duurzame en sterke materialen

Maak gebruik van een hardhouten of goed geïmpregneerde houten schutting. Het hout kan anders na verloop van tijd sneller kromtrekken en rotten. Of overweeg een onderhoudsarme schutting van aluminium of een composiet materiaal. Om een goedkope schutting te kopen zul je echt wat onderzoek moeten doen en niet gelijk het eerste aanbod al aanpakken.

Gebruik stevige scharnieren

Het is van groot belang om stevig hang -en sluitwerk plus bevestigingen te gebruiken, zodat ze efficiënt het gewicht van de hele constructie dragen.

Houd voldoende afstand tussen de palen

De omheining palen mogen niet te dichtbij of te ver uit elkaar staan. Een voldoende onderlinge afstand voorkomt immers windschade. De meeste kant en klare schuttingpanelen maken gebruik van standaard afmetingen om dit probleem te omzeilen.

Plaats de schuttingpalen zo stevig mogelijk

Na het graven van de gaten, plaats je de schuttingpalen zo stabiel en correct mogelijk voordat je er cement aan toevoegt. Op deze manier droogt de hele structuur als een enkele eenheid op, iets wat de levensduur aangenaam verlengt.

Zorg er natuurlijk ook voor dat alle hekpalen diep genoeg in de grond geplaatst worden. De meeste experts stellen voor om ongeveer een derde van de lengte van de palen in de grond te plaatsen.

Onderhoud je schutting op de juiste manier

Naast het gebruik van de beste bouwmaterialen is het net zo belangrijk om jouw schutting optimaal te onderhouden. Zonder goed onderhoud kan zelfs de best gebouwde constructie vroegtijdig tekenen van schade of slijtage vertonen.

Veel schuttingen zijn overigens van speciaal geïmpregneerde of onderhoudsarme materialen voorzien. Deze hoeven enkel regelmatig goed schoongemaakt te worden om zo groene aanslag, mos, schimmel of andere viezigheid te verwijderen. Een schutting van onbehandeld hout rondom je tuin moet je daarentegen regelmatig met een houtbeschermingsmiddel zoals beits bewerken.

Wanneer jij er klaar voor bent om je huidige schutting te vervangen of als je naar een nieuwe functionele schutting op zoek bent, onthoud dan twee dingen. Gelukkige buren zijn goede buren en een duurzame constructie zorgt voor een langer plezier van je omheining.