Het is snel en makkelijk om een waterkoker te gebruiken. Even snel het water koken, dit daarna in een pan gooien, het gas aansteken en dan de aardappelen erbij. Dit scheelt gas en tijd. Maar ja, die kalkaanslag. Wat moet je ermee? Hoe kom je er vanaf? In deze blog gaan we je dat even vlug uitleggen.

Preventie

De snelste manier om een waterkoker te ontkalken is te zorgen dat deze niet verkalkt. Preventie is de snelste manier van ontkalken. Je sluit de waterontharder (een apparaat) aan op de hoofdkraan. Deze zorgt ervoor dat kalkdeeltjes in het water zich gaan hechten aan microdeeltjes in het water en dus niet aan leidingen en de waterkoker. Deze microdeeltjes worden door de waterontkalker gemaakt met behulp van een bepaalde frequentie. Deze deeltjes zitten al in het water, maar maken zich door de frequentie los van het watermolecuul. Dat scheelt een boel gedoe en je apparaten, zoals wasmachines, vaatwasser en waterkoker blijven vrijwel kalkvrij.

Waterkoker ontkalken

Een niet technologische ontkalker is gewoon in de natuur te vinden, namelijk het sap van een citroen. Ook natuurazijn is een prima ontkalker. Gewoon de azijn in de ontkalker doen en hem aanzetten. Laat hem een tijd staan. Je kunt zelfs de klep open laten van de ontkalker. Zo blijft hij doorkoken. Het hoeft niet heel lang. Gewoon even een minuut of vijf.

Hoe ontstaat kalkaanslag in de waterkoker?

In ons water zitten kalkdeeltjes opgelost. Deze zijn afkomstig uit de bodem. Onder andere schelpen zijn verantwoordelijk voor de kalk in het water. Niet in elke regio van ons land is het water even hard (hoeveelheid kalk in water), daarom zul je in de ene plaats sneller last hebben van kalk in je waterkoker dan in de andere.

Hoe vaak moet ik mijn waterkoker ontkalken?

Het is belangrijk dat je de waterkoker ontkalkt wanneer je de vorming van kalkaanslag op de verwarmingselementen ziet. Wacht hier niet te lang mee, want dat is niet goed voor je apparaten.

Is kalk ongezond?

Kalk in drinkwater is niet ongezond. Het zit er van nature in en het heeft geen schadelijk effecten. Voor je machines is het wel ongezond, daarom raden we je aan gebruik te maken van een waterontharder. Een machinale waterontharder heeft het voordeel dat deze met een frequentie water kan ontkalken. Filters en chemische middelen zijn minder handig, want filters moet je vervangen en chemische middelen zijn vaak ongezond.

Heel hard water

Wanneer water heel hard is, zul je misschien ook nog met een waterontharder een minuscule hoeveelheid kalkaanslag kunnen waarnemen in je waterkoker. Neem dan onze natuurlijke tips over. Zo zullen je machines echt geen last hebben van kalk.