In de maanden voordat de Sint in ons land komt, liggen de schappen in de supermarkt al vol met chocoladeletters. Per jaar verslinden we er met zijn allen zo’n 14 miljoen. Alleen waar komen ze eigenlijk vandaan? En waarom eten we alleen chocoladeletters als de goedheiligman ons komt bezoeken en waarom niet in de maanden januari t/m augustus?

Letters maken op school

In de middeleeuwen leerden kinderen in kloosterscholen om letters te maken met brooddeeg. Wanneer het ze gelukt was om een goede letter te maken, mochten ze deze vervolgens opeten. Wie zoet is krijgt letters… In de periode rond 1890 daalden de cacaoprijzen flink door toenemende import. Vanaf dat moment werden de letters van brooddeeg vervangen door letters van chocolade. In deze periode gebeurde het zelfs dat er complete namen werden weggegeven. Het scheelt dat Wim, Jan en Piet populaire namen waren in die tijd.

Schoenen zetten voor de Sint

Rond de Tweede Wereldoorlog werd chocolade een schaars product in Nederland. De meeste gezinnen moesten tijdelijk afscheid nemen van de populaire letters. Na de oorlog nam de welvaart toe en werd Sinterklaas ook weer uitgebreider gevierd. Dit betekende automatisch de terugkomst van chocoladeletters. Kinderen werden beloond met snoep en chocolade en er werden schoenen gezet gedurende het sinterklaasfeest. Een chocoladeletter in de vorm van de eerste letter van je voornaam is dan toch net iets specialer dan een handjevol pepernoten.

Chocoladeletters in de vorm van logo’s

Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om naast letters ook chocolade in de vorm van logo’s te krijgen. In het bedrijfsleven worden er regelmatig presentjes weggegeven aan personeel, zakelijke relaties en leveranciers. Wat is er nu leuker dan een chocoladelogo weg te geven rond Sinterklaas? Kijk eens bij een van de chocoladespecialisten in Nederland en informeer naar de mogelijkheden. Verras je zakelijke relaties of collega’s met lekkere chocolade inclusief logo.